Skapa och sälj NFTs

Vad är en NFT?

NFT, eller non-fungible token, är ett digital objekt t.ex en bild eller video med en unik kod registrerad i en blockchain/blockkedja som visar att du är ägaren. NFTs har fått en hel del kritik sen dess begynnelse men marknaden är fortfarande urstark och är värd miljardtals kronor.

Förra året såldes NFTn “The First 5000 Days” för $69 miljoner. Även nu i 2022 ser vi mängder av NFTs sälja för hundratusentals dollar. NFT-marknaden under 2022 är än så länge värderad till $8 miljarder.

Så hur skapar man och säljer/köper en NFT då? Det lättaste sättet är att anlita en frilansare som fixar hela processen för bara några hundralappar. Läs vår guide nedanför som går igenom hela processen från skapelse till marknaden.

Hur du anlitar en frilansare som skapar och laddar upp din NFT på marknaden

Först måste du bestämma dig vad din NFT ska vara; det vanligaste är en bild men i stort sett allt digital kan vara en NFT inklusive videor, musik, 3D objekt och Metaverse-hus.

Klicka sen in dig på Fiverrs NFT-avdelning och hitta en frilansare som du tycker ser vettig ut. Det finns filter för 2D och 3D, grafikstil och en hel del annat. Alla frilansare på Fiverr har omdöme och recensioner från användare så det är alltid en bra idé att kolla igenom dessa.

Notera att inte alla frilansare erbjuder NFTs med metadata utan enbart grafiken som låter dig skapa och anpassa dina NFTs. Du kan alltså behöva lägga till metadatan själv men detta är hyffsat simpelt. Opensea har en guide som går igenom hela processen.

Denna process kallas ofta “minting” och när man mintar en NFT så generar man relevant data och registrerar denna i blockkedjan. Själva NFTn laddas aldrig upp i blockkedjan då detta hade använt oerhört mycket energi. Om du tycker det låter för komplicerat så finns det flera frilansare som sköter hela processen åt dig.

Hur du säljer din NFT

Det finns mängder av webbsidor som låter dig sälja dina NFT:er. En av de största aktörerna är Opensea som erbjuder en av de största marknaderna för att köpa och sälja NFT. Här laddar du enkelt upp dina NFTs, namnger dem samt skräddarsyr dem med diverse inställningar.

För att sälja din NFT klickar du på knappen där det står “Sell” och väljer om det ska vara ett fast pris eller en auktion. Betalningen sker främst i kryptovalutan Ethereum men andra alternativ kan finnas tillgängliga.

Varför är NFTs så värdefulla? Kan inte vem som helst ladda ner bilden på datorn?

Alla NFT:er har data registrerat i blockkedjan som ägaren kan använda för att visa sin äganderätt. En NFT behöver inte nödvändigtvis bara vara en bild utan dess unika metadata kan användas i diverse mjukvara. Exempelvis hade man kunna ha en exklusiv 3D modell i ett datorspel som är helt unik för dig då det är du som är ägaren.

En NFT behöver alltså inte bara vara en simpel profilbild utan de kan vara så mycket mer. NFT-marknaden är under ständig utveckling och nya möjligheter dyker upp hela tiden. Den senaste nyheten är konceptet “Web3” där man inkorporerar blockkedjeteknologi, NFTs och kryptovalutor i program. Bland annat har Reddit – en jätte inom social media – integrerat NFTs som låter användare köpa unika profilbilder.

När det kommer till värdet på NFTn så fungerar det på samma sätt som med fysiska konstverk. Utseendet, användningsområde, typ av NFT, artisten och historian bakom en NFT är bara några exempel. Såklart är också marknadsföring en av de viktigaste delarna och priset kan öka lavinartat om den går “viral” vilket har hänt många gånger.